електро схеми

Електро́нні схеми


Електронні компоненти ще їх називають радіодеталі є основними елементами електричного кола.

Електричне коло – це сукупність з’єднаних провідниками елементів, в яких відбувається перетворення електричної та інших видів енергії. Призначені для генерування, перетворення, передавання та приймання електричних сигналів, як матеріальних носіїв інформації.



Графічне зображення електричного кола називається електричною схемою.


Електри́чна схе́ма — це технічний документ, що містить у вигляді умовних графічних зображень чи позначень інформацію про будову виробу, його складові частини та взаємозв'язки між ними, дія якого ґрунтується на використанні електричної енергії

яка читать електроні схеми 

https://www.youtube.com/watch?v=iG9TJO38XSM#action=share
https://www.youtube.com/watch?v=D3WE6_loag4 - відео уроки як читать електр. схеми



Усі принципові електричні схеми складаються з електронних елементів, які мають умовне графічне позначення, коротше УЗО.
Для прикладу дамо кілька найпростіших елементів, які в графічному виконанні дуже схожі на оригінал. Ось так позначається резистор:



Як бачите, дуже схоже на оригінал. А ось так позначається динамік:

Те ж велику схожість. Тобто, існують деякі позиції, які відразу ж можна впізнати. І це дуже зручно. Але є й зовсім несхожі позиції, які або треба запам'ятати, або треба знати їх конструкції, щоб легко визначати на принциповій схемі. Приміром, конденсатор на малюнку знизу.


Той, хто давно розбирається в електротехніці, то знає, що конденсатор - це дві пластинки, між якими розміщений діелектрик. Тому в графічному зображенні був і обрано цей значок, він в точності повторює конструкцію самого елементу.

Найскладніші значки у напівпровідникових елементів. Давайте розглянемо транзистор. Необхідно відзначити, що у цього приладу три виходи: емітер, база і колектор. Але й це ще не все. У біполярних транзисторів зустрічаються дві структури: «n - p - n» і «p - n - p». Тому й на схемі вони позначаються по-різному:










Як бачите, транзистор за своїм зображенням на нього-то і не схожий. Хоча, якщо знати структуру самого елемента, то можна збагнути, що це саме він і є.
Прості схеми для початківців, знаючи кілька значків, можна читати без проблем. Але практика показує, що простими електросхеми в сучасних електронних приладах практично не обходяться. Так що доведеться вчити все, що стосується принципових схем. А, значить, необхідно розібратися не тільки зі значками, а й з літерними і цифровими позначеннями.

Що позначають букви і цифри

Всі цифри і букви на схемах є додатковою інформацією, це знову-таки до питання, як правильно читати електросхеми? Почнемо з букв. Поруч з кожним УЗО завжди проставляється латинська буква. По суті, це буквене позначення елемента. Це зроблено спеціально, щоб при описі схеми або пристрої електронного приладу, можна було б позначати його деталі. Тобто, не писати, що це резистор або конденсатор, а ставити умовне позначення. Це і простіше, і зручніше.



Іноді цифрові позначення на електросхемах відсутні. Що це означає? Наприклад, взяти резистор. Це говорить про те, що в даній електричній схемі показник його потужності не має значення. Тобто, можна встановити навіть самий малопотужний варіант, який витримає навантаження схеми, тому що в ній тече струм малої сили.
І ще кілька позначень. Провідники графічно позначаються прямий безперервною лінією, місця пайки точкою. Але врахуйте, що точка ставитися тільки в тому місці, де з'єднуються три або більше провідників.

Типи електросхем: 

- структурние-

 - функціональние- 

- прінціпіальние- 

- монтажні. 


Існують суворі нормативи, які регламентують виконання (креслення) електричних схем. На сьогоднішній день таким документом є ГОСТ 2.702-2011, він обов`язковий для всіх типів електросхем. 

 Структурна електрична схема 

Дана схема живлення дає уявлення про принцип дії пристрою (електроустановки) і про основні його функціональних вузлах (частинах) лише в загальних рисах. Робота над проектом, найчастіше, починається саме з цієї схеми. Зображення функціональних вузлів (частин) виконується у вигляді прямокутників або умовних графічних зображень. Їх реальне розташування при цьому не береться до уваги. Зв`язки між вузлами зображуються лініями, а напрямок протікання електричних процесів - стрілками на цих лініях. Так само на схемі вказують технічні параметри функціональних частин у вигляді пояснювальних написів.





Функціональна електрична схема

 Електросхема дуже схожа на структурну схему. Основна відмінність полягає в тому, що функціональна схема більш детально показує принцип роботи пристрою (вироби, установки). На даній електричній схемі досконально показуються перебіг передвиборних процесів між функціональними вузлами (частинами). 





Принципова електрична схема 

Це найпоширеніша електрична схема з усіх типів схем, вона дає найбільш повне уявлення про роботу всіх електроланок установки. На ній показуються всі електричні та магнітні зв`язку між функціональними частинами і компонентами електроустановки. Принципова схема живлення може бути як загальної, так і однолінійної. Однолінійна схема проста по сприйняттю і дуже широко застосовується в електроенергетиці. 





Монтажна електрична схема 

Дана схема живлення показує реальне розташування вузлів і агрегатів електричної установки, а також зв`язку між ними (електричні кабелі та проводи). У монтажній схемі застосовується буквено-цифрове позначення всіх елементів електричного кола (електричні апарати, з`єднання і т.д.) і нумерація проводів і кабелів. Після монтажу електроустановки (електроланцюзі) ця нумерація зберігається і наноситься на дроти за допомогою бирок або цифрових маркерів. Схема використовується для безпосереднього виконання робіт або для виготовлення виробу. Монтажна схема іноді носить іншу назву - схема з`єднань або схема підключення. 




Інші типи електричних схем 

Варто зазначити, що існує ще кілька типів електросхем. Поговоримо про них коротко. Топологічна схема (схема розташування) - показується розташування складових частин (елементів) електропристрої. Також на схемі може вказуватися розташування пристрою або об`єкта на місцевості (наприклад, підстанції). Для кращого сприйняття топологічна схема часто виконується у вигляді тривимірної моделі. Розташування складових частин на схемі відповідає дійсному розташуванню частин об`єкта в конструкції або на місцевості. 

Мнемонічна схема - такий тип схеми виконується у вигляді плаката, на якому показується реальний стан комутаційних апаратів (їх чинне положення) на керованому ними об`єкті. Основне застосування таких схем - диспетчерські пункти на об`єктах електроенергетики. Значення мнемонічних схем поступово знижується завдяки повсюдного впровадження комп`ютеризованих систем управління контролем і сигналізацією. Кабельні плани - це схема (креслення) розташування електричних кабелів і проводів із зазначенням їх маркування. Сама по собі електрична схеми мало що дає, якщо людина не вміє її правильно читати. Про те як правильно читати електричні схеми можна дізнатися тут. 


Особливо це відноситься до електричних принципових схемах - такі схеми бувають досить складними і громіздкими і на їх вивчення може знадобитися багато часу. Щоб читати принципову схему необхідно знати і розуміти принцип дії окремих приладів, елементів, апаратів і вузлів. Розібравшись в тому, як пов`язані між собою всі ці частини схеми, можна зрозуміти як, власне, функціонує схема. Іншими словами, знаючи основи побудови схем і розбираючись в протікають там електричних процесах, можна навчитися розуміти, як працює електроустановка та інше електрообладнання, не користуючись при цьому спеціальним описом (мануалом).

Комментарии